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川崎製鉄技報
KAWASAKI STEEL GIHO
Vol.19 (1987) No.3
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コークス炉ガス流れ解析に基づく乾留熱量の低減
Decrease in Coke Oven Heat Consumption by Means of Gas Flow Analysis

中川 二彦(Tsuguhiko Nakagawa) 一宮 正敏(Masatoshi Ichimiya) 笠岡 玄樹(Shizuki Kasaoka) 有吉 一雅(Kazumasa Ariyoshi)
要旨 :
コークス炉の乾留熱量を低減することを目的として,窯内乾留状態の評価方法を検討するとともに,フリュー間のガス流れを調整することにより,窯内の乾留状態を均一化し,燃焼室内における伝熱効率の向上を図った。操業実験の結果,(1) 炉長方向の乾留の均一化には,炉頂圧の上昇とフリュー上部開口面積の調整が有効であり,(2) 伝熱効率の向上には,燃焼ガス温度上昇の効果が大きいことがわかった。伝熱効率の向上によって廃ガス損失熱を低減し,乾留の均一化によって押出コークス温度を低下できた。その結果,約40kcal/kg-coalの乾留熱量原単位を低減できた。また燃焼室内のガス流れ解析から,端フリューには他のフリューよりも多くのガスが配分されていることがわかった。
Synopsis :
For the purpose of decreasing heat consumption of coke ovens, uniform carbonization in ovens and improvement of thermal efficiency in combustion chambers have been intended by controlling gas flow in flues and evaluating the state of carbonization. The experimental results show: (1) control of the flue slide brick opening area and elevation of top pressure are effective in uniform carbonization in the horizontal direction, and (2) elevation of combustion gas temperature is also found effective in improvement of heat efficiency. By application of the results, waste gas heat has been reduced due to improved thermal efficiency, and discharged coke temperature due to uniform temperature distribution. Through both the effects, heat consumption was decreased by about 40 kcal/kg-coal. The result of gas distribution analysis in a combustion chamber shows more combustion gas flows in end flues than in any other flue.
本文(PDF: 6P/347kb)




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