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川崎製鉄技報
KAWASAKI STEEL GIHO
Vol.17 (1985) No.3
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厚肉オーステナイト系ステンレス鍛鋼の製造
Manufacture of Heavy Section Austenitic Stainless Steel Forgings

片岡 義弘(Yoshihiro Kataoka) 松崎 明博(Akihiro Matsuzaki) 谷  豪文(Hidefumi Tani) 朝生 一夫(Kazuo Aso) 狩野 征明(Seimei Karino) 狩野 俊之(Toshiyuki Kano)
要旨 :
厚肉オーステナイト系ステンレス鍛鋼の製造技術を確立するため,19%Cr-10%Ni鋼の機械的性質におよぼす固溶化熱処理後の冷却速度,結晶粒径および化学成分の影響について調べた。冷却速度が減少すると,引張強さはほとんど変化しないが0.2%耐力は低下する。一方,結晶粒が粗大化すると引張強さ,0.2%耐力とも低下する。CおよびN量の増加やNb,V,Moの添加は引張特性の向上に有効であるが,溶接性や耐食性を考慮すると,後者の3元素の微量複合添加がより有効であり,クリーブ破断強さの向上にも効果的である。これらの結果に基いて,肉厚200mmと300mmの鍛鋼品を試作した。確性試験の結果は良好な成績が得られた。
Synopsis :
The effects of the cooling rate after solution treatment, grain size, and chemical composition on mechanical properties were investigated to establish manufacturing conditions of heavy section austenitic stainless steel forgings. A decrease in the cooling rate lowers 0.2% yield strength, and an increase in the grain size lowers both 0.2% yield strength and tensile strength. Increasing C and N contents and adding small amounts of alloying elements such as Nb are effective in improving such strengths. Considering other properties, however, additions of Nb, V, and Mo in combination are more effective. On the basis of these results, trial forgings with thickness of 200 and 300 mm were manufactured and examined with good results.
本文(PDF: 9P/436kb)




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