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川崎製鉄技報
KAWASAKI STEEL GIHO
Vol.16 (1984) No.3
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非調質中炭素棒鋼の特性
Properties of Microalloyed Medium Carbon Steel Bars

近藤 信行(Nobuyuki Kondo) 峰  公雄(Kimio Mine) 腰塚 典明(Noriaki Koshizuka) 山本 義治(Yoshiji Yamamoto) 中尾 俊郎(Toshiro Nakao)
要旨 :
機械部品用の非調質棒鋼を開発するため,中炭素鋼の強度とじん性におよぼす微量合金元素と熱間加工条件の影響について調査した。主な結果は次のとおりである。(1) 非調質棒鋼には析出硬化と結晶粒微細化をもたらすV,NbまたはV+Nbの添加が有効である。(2) 強度,かたさおよびじん性は加熱温度とAr3〜Ar1変態温度範囲の冷却速度で制御される。(3) 非調質棒鋼の化学成分設計は適用部品の製造工程と要求特性に基づいて行う必要がある。(4) 開発した非調質中炭素棒鋼はコネクティングロッド,クランクシャフト,ピンおよびシャフト類に適用可能である。
Synopsis :
To develop microalloyed carbon steel bars for machinery parts, the effects of microalloying elements and the hot working conditions on the strength and toughness of medium carbon steel were investigated. The results obtained are as follows: (1) Because of the effect of V or Nb for precipitation hardening and crystal grain refinement, addition of V and/or Nb is effective for producing micro-alloyed carbon steel bars. (2) Strength, hardness and toughness are controlled by the heating temperature and the cooling rate from Ar3 to Ar1. (3) The chemical component design should be based on the manufacturing conditions and required properties of each part. (4) This steel is suitable to the connecting rod, crank shaft, pin, shaft and so on.
本文(PDF: 8P/337kb)




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