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川崎製鉄技報
KAWASAKI STEEL GIHO
Vol.14 (1982) No.1
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厚肉SUS F 316 L 鋼板の開発
Development of Heavy Wall SUS F 316 L Forging

飯田 義治(Yoshiharu Iida) 和中 宏樹(Hiroki Wanaka) 朝生 一夫(Kazuo Aso) 小石 想一(Soichi Koishi) 垣内 博之(Hiroyuki Kaito) 狩野 征明(Seimei Karino)
要旨 :
厚肉ステンレス鍛鋼の製造にあたり,中空鋼塊を使用し,結晶粒調整のための鍛造条件,固溶化熱処理条件等を調査した。その結果,適正な鍛造条件および固溶化熱処理条件の設定により結晶粒の細粒化が可能であり,またこの細粒化により超音波透過度は改善されることが明らかとなった。これらの結果にもとづきSUS F 316 L 厚肉ジェル材(265mm)を製造したところ,内部品質,超音波透過度,機械的性質,耐食性いずれもすぐれており,かつ均質性にとんだものであった。また耐食性のすぐれたL 鋼種の強度向上対策としてN 添加あるいは結晶粒の細粒化が有効な手段となることを確認した。
Synopsis :
In manufacturing heavy wall stainless forgings using hollow ingot, forging and solution treatment conditions for adjusting grain sizes were investigated. These examinations revealed that with proper forging conditions and solution treatmet conditions, grain sizes can be made finer, thereby improving ultrasonic attenuation. Based on these results, a heavy wall forged shell of SUS F 316 L grade with a thickness of 265mm were manufactured. It was confirmed that the forged shell had superior characteristics i.e., in internal soundness,ultrasonic attenuation, mechanical properties and anti-corrosion. It was also confirmed that N addition and/or finer grain sizes are effective measures for enhancing strength of L-grade forgings with good anti-corrosion.
本文(PDF: 14P/416kb)




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