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川崎製鉄技報
KAWASAKI STEEL GIHO
Vol.12 (1980) No.4
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分塊圧延におけるクロップ形状改善法(噛み戻し圧延)
"Bite and Back" Rolling Method to Improve Slab Rectangularity in Slab Rolling

金成 昌平(Shohei Kanari) 片岡 健二(Kenji Kataoka) 中川 吉左衛門(Kichizaemon Nakagawa) 松崎  実(Minoru Matsuzaki) 小川 靖夫(Yasuo Ogawa) 中里 嘉夫(Yoshio Nakazato) 吉村 英明(Hideaki Yoshimura)
要旨 :
分塊圧延におけるスラブのクロップ形状の改善法を見い出すために,鋼を用いたモデル実験により,クロップ部の変形挙動を検討した。その結果から,鋼塊の厚みおよび幅方向の先後端部に圧延により凹部を成形し,この部分で以降の圧延過程でクロップに成長するメタル相当分を予め減らした。噛み戻し圧延法と呼ぶ新しい圧延法を開発した。圧延後の平面形状は矩形化し,縦断面内に生ずる二枚板状のオーバーラップも極限まで減少する。噛み戻し圧延を千葉製鉄所で工程化した例では,歩溜りがほぼ4%向上し,1980年3月にはキャップド鋼の良片歩溜り95.9%の世界新記録を達成した。
Synopsis :
Meal deformation behavior has been investigated to improve slab rectangularity in slab rolling. A newly developed rolling method called "Bite and Back" can sufficiently serve the purpose by giving rectangular shape to both leading and tail ends of slabs, while minimizing crop loss due to overlap in longitudinal section. This new method developed by laboratory mill experiments was applied to actual mill at Chiba Works, capped steel was attained by this new mathod in March, 1980.
本文(PDF: 10P/326kb)




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