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川崎製鉄技報
KAWASAKI STEEL GIHO
Vol.11 (1979) No.4
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熱間圧延棒鋼の強度および延性の経時変化
Aging Phenomena in Strength and Ductility of Hot-rolled Steel Bars

峰  公雄(Kimio Mine) 藤田 利夫(Toshio Fujita) 佐々木  徹(Toru Sasaki) 船越 督巳(Tokushi Funakoshi) 中島  力(Tsutomu Nakajima) 小林 英司(Eiji Kobayashi)
要旨 :
熱間圧延棒鋼の強度および延性の経時変化機構を解明するために,aging 温度,切削試験片径および水素量の影響,水素添加および脱水素過程での強度と延性の変化を調査した。結果は次のとおりである。(1) Y.S.および水素量は長時間低下しつづける。Y.S.は試験片径が小さいほど低下量が少なく,aging 温度が高いほど早く低下し,後期で上昇する。この間,T.S.は変化せず,延性は向上する。(2) Y.S.は水素添加量1.5ppmまで上昇し,延性は水素添加量増加とともに低下する。脱水素によりY.S.は低下し延性は回復する。この間T.S.は変化しない。(3) 強度および延性の経時的変化機構として,水素放出による軟化と同時に,C およびN による硬化が進行しているという解釈を提案した。
Synopsis :
To make clear the aging mechanism of strength and ductility in hot-rolled steel bars, investigation has been made on the effects of aging temperature, machined test piece diameter and hydrogen content as well as on the charges in strength and ductility by hydrogen additon and dehydrogenation processes. The results obtaines are as follows. (1) The yield stress and the hydrogen content continue to decrease over a log time. The smaller the test piece, the less decrease of the yield stress, and the higher the aging temperature, the faster the yield stress decreases and it increases at the latter term of aging. All this while, the tensile strength is constant and the ductility increases. (2) Hydrogen addition up to 1.5 ppm by the electrolytic method raises the yield stress and lowers the ductility. The following evolution of hydrogen by aging recovers the yield stress and the ductility. The tensile strength does not change in these processes. (3) An aging mechanism in hot-rolled steel bars has been proposed that the softening by hydrogen evolving and age-hardening by carbon or nitrogen are taking place simultaneously.
本文(PDF: 12P/381kb)




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