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川崎製鉄技報
KAWASAKI STEEL GIHO
Vol.9 (1977) No.3.4
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ほうろう加工における泡構造の検討
A Study of Bubble Structure in Porcelain Enamel

中里 嘉夫(Yosho Nakazato) 久々湊 英雄(Hideo Kuguminato) 副田 直彦(Naohiko Soeda) 園部 徹夫(Tetsuo Sonobe) 永石  博(Hiroshi Nagaishi)
要旨 :
ほうろう層,特に下引層内の泡構造のほうろう品質の及ぼす影響を調べた結果,泡が大きいとチッピング欠陥が発生しやすくなり,衝撃強度も低下した。しかし,密着性については泡の大小との関係が測定法により逆転し,決定的な結論は下せなかった。つぎに泡構造を支配するほうろう加工要因について調べた。泡はフリット粒界から発生し,フリット粒度が細かいと小さくなり,焼成時の熱供給量が多くなると成長して浮上分離する。融点の高い硬質フリットは軟質フリットより泡が小さく,フリットの配合比を考慮することによって泡の大きさを制御できることを確認した。また,ミル添加物としての粘土や珪石の量によっても泡の大きさが変化することがわかった。
Synopsis :
Through an investigation into the effect of bubble structure in ground coat on the quality of enameled products, it was found that an increase in bubble size tends to cause chipping and reduce impact resistance of the products. But no conclusion was reached as to the effect of an increased bubble size on adhesion properties since the test results varied with the types of measuring methods. Further study of factors governing bubble structures revealed that bubbles occur from the frit boundaries, and that smaller frit size makes smaller bubbles. Bubbles grow bigger along with an increased heat supply during firing before they surface and disperse in the air. It was also found that hard type frit of high fusion point makes smaller bubbles than in the case of soft type frit, and the bubble size can be controlled by changing combination of frits mixed in slip. Also, the bubble size changes with the amount of clay and silica as mill additions.
本文(PDF: 11P/402kb)




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