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川崎製鉄技報
KAWASAKI STEEL GIHO
Vol.8 (1976) No.1
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ステンレス薄肉鋼管の循環温流水に対する耐食性
On the Corrosion Behaviour of Stainless Steel Tubes in Circulating Hot Water

増尾  誠(Makoto Masuo) 小野  寛(Yutaka Ono) 大橋 延夫(Nobuo Ohashi)
要旨 :
SUS430,SUS304,R430LTおよびR434LTステンレス薄肉管を用いて,30〜100ppm Cl-を含む80℃の循環温流水中で最大40週間までの腐食試験を行い,所定の腐食試験終了後の孔食状況と試験期間中の腐食電位の変化について検討した。清浄な表面の管は100ppm Cl-を含む水道水に対しても十分な耐食性を示したが,スケール残りのあるような悪い面の管は,30ppm Cl-を含む水道水によっても孔食を生じた。電位の経時変化の解析からは,30ppm Cl-を含む水道水による孔食は40週間の試験期間の初期に生じたもので,それ以後は活動を停止している。60ppm以上のCl-を含む水道水では,40週間を通じて活動していたとみられる孔食が存在した。
Synopsis :
Corrosion tests of SUS430, SUS304, R430LT and R434LT stainless steel tubes have been carried out using circulating water containing about 30-100ppm Cl- at 80℃ for max. 40 weeks. The tests have been performed not only on the observation of pitting corrosion, but also on the change in the corrosion potential of specimens during corrosion test periods. Clean surface tubes have a good corrosion resistance even in the water containing 100ppm Cl-, but in abnormally dirty surface tubes such as those poorly descaled, pitting corrosion takes place in the water containing only 30ppm Cl-. According to the analysis of corrosion potential-time curves, it is estimated that corrosion pits in the water containing 30ppm Cl- nucleated and grew early in the test period and became inactive thereafter. On the other band, some corrosion pits in the water containing more than 60ppm Cl- still remained active through 40 test weeks.
本文(PDF: 11P/430kb)




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