■■■■■■■■■■■■■■■■■■■
川崎製鉄技報
KAWASAKI STEEL GIHO
Vol.6 (1974) No.2
■■■■■■■■■■■■■■■■■■■

Mn-Ni-MoおよびCr-Mo鋼板の強度と靱性におよぼす焼入れ、焼もどし条件の影響
Effects of Cooling Rates and Tempering Conditions on the Strength and Toughness of Mn-Ni-Mo, Cr-Mo Steel Plates

榎並 禎一(Teiichi Enami) 佐藤 新吾(Shingo Sato)  田中 智夫(Tomoo Tanaka) 船越 督已(Tokushi Funakoshi)
要旨 :
冷却速度および焼もどし条件を変えたときの圧力容器用Mn-Ni-MoおよびCr-Mo鋼の強度,延性および靱性について調べた。結果は次のように要約される。(1)T(20+log t)T:焼もどし温度,t:保持時間,で定義される焼もどしパラメータの増加とともに,両鋼とも強度は連続的に低下するが,延性および靱性は漸次改善されたのち,最大値を経て低下する。(2)靱性が最大になる焼もどしパラメータは,Mn-Ni-Mo鋼では冷却速度に依存する。が,Cr-Mo鋼では依存しない。しかし靱性の最大値は,両鋼とも冷却速度に依存する。(3)延性の最大値およびこれを示す焼もどしパラメータは両鋼とも冷却速度にほとんど依存しない。
Synopsis :
The strength, ductility and notch toughness of Mn-Ni-Mo and Cr-Mo steels for pressure vessel are shown at the different level of cooling rates and tempering conditions. These results are summarized as follows: (1) Along with an increase in the tempering parameter, defined by T(20+log t) where T: temperature and t: holding time, the strength lowered continuously, but the ductility and the toughness gradually improved, passed through a maximum value, and finally lowered. (2) The tempering parameter corresponding to maximum toughness was found to depend on cooling rates for Mn-Ni-Mo steel, but not for Cr-Mo steel. Level of maximum toughness, however, changed with cooling rates for both steels. (3) With respect to ductility, neither tempering parameter corresponding to maximum value nor level of maximum value much depended on cooling rates for both steels.
本文(PDF: 17P/984kb)




(c)JFE Steel Corporation, 2003