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川崎製鉄技報
KAWASAKI STEEL GIHO
Vol.6 (1974) No.1
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コークス強度とその試験法
Mechanical Strength of Coke and the Measuring Method

近藤 幹夫(Mikio Kondo) 小西 行雄(Yukio Konishi) 岡部 侠児(Kyoji Okabe)
要旨 :
予備実験として,コークス炉内におけるコークスの諸特性値の分布調査,測定精度とサンプリング精度の比較を行なった後,常温試験法とは傾向の異なる結果を与える高温試験法を得るため,4種の試料コークスに各種の試験法を適用し,コークス種間の差の検出力を調べた。その結果,常温強度と傾向が異なり,かつ検出力の高い指数はマイクロ強度とJIS反応性であった。高温強度指数の検出力は一般に低いが,試料量を増すか,粒径を大きくすると検出力は向上する。本報の後半では,1000℃以上の高温域におけるコークスの熱膨張挙動と黒鉛化が強度と反応性におよぼす影響について検討した。
Synopsis :
The mechanical strength of coke at high temperature has become more important for the blast furnace operation. At first, the basic values are attained show the distribution at coke characteristics in a coke oven and the accuracies of sampling and measurement. In order to get the significantly different measuring methods, four sorts of coke distilled in a test oven are subjected to several experiments. As a result of statistical analysis the micro-strength and reactivity by JIS are found as the most effective methods to distinguish the sorts of coke. However, the detecting power of high-temperature strength shows low value. Moreover, the discussions are carried out on an effect of graphitization and thermal expansion at high temperatures upon strength and reactivity of coke.
本文(PDF: 15P/546kb)




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